Installation of mods fails & 2nd page ?

Wondering why that MOD you have won't install correctly? Let's take a look
Forum rules
DO NOT give out any FTP passwords to anyone! There is no reason to do so! If you need help badly enough, create a temporary FTP account that is restricted to only the files that you need help with and give the information for that. Giving out FTP information can be very dangerous!
Locked
oldlock
Registered User
Posts: 33
Joined: Fri Jan 20, 2006 8:23 pm

Installation of mods fails & 2nd page ?

Post by oldlock »

When attempting to install a mod with easymod, the 1st or preview page works fine, however when I click on next step I get a : Page cannot be displayed : with

HTTP Error 406 - Not acceptable

Any thoughts ?

Paul
User avatar
Nux
Registered User
Posts: 943
Joined: Tue Jun 14, 2005 5:09 pm
Location: 3cities, Poland
Contact:

Re: Installation of mods fails & 2nd page ?

Post by Nux »

I think there are more and more host that try to block any file changes...


Here's a thing you can do in almost all cases.
  1. Install a server on your own computer (it can be Apache + MySQL + PHP, but you can also try EasyPHP that's all in one :)).
  2. Get a full backup of your board (this means all files + database; you can skip the avatars, but you might want to back that up too).
  3. Install phpBB forum on your own, fresh server (copy new config.php in case you would overwrite it accidently in some future).
  4. Overwrite all files of the fresh phpBB installation with the ones that you got from the backup. After this you are almost done.
    Note: config.php should stay untouched for the fresh forum. It is the place were the local password settings are kept, and this may (and even should) differ from the installation on the on-line server.
  5. The last step of preparing your test forum will be a little tricky. You need to restore your database to the freshly installed forum, but in the database there are some settings that are server specific. We shall not worry about this now. Just restore your database with phpMyAdmin (it should be provided with EasyPHP).
  6. The least and probably only thing that you have to reset now are the cookies settings. You can use the Auto Cookies MOD (that should do that for you) or see this KB article to change the settings manually.
    Note: Be sure to clear your browsers cached cookies and restart it before you start complaining it didn't work ;).
  7. OK. Now you should have a fully functional copy of your on-line board. So now you need to install EasyMOD on your "new" board (use server/copy). If you will run into problems - then there are som instructions in the recent problems and the ReadMe. Generally this is your own test forum so CHMOD to 777 should be safe but there are better ways to do that. If you are on Windows, then you shouldn't worry at all.
  8. Now, when you installed EM on your own local server, then you should install EM on your on-line board
    1. Go to the "Advanced Mode" and choose "Download"/"Manually Load" for "Writing"/"Moving". Don't worry about that too much.
    2. When you will be asked to download and move the files manually, then just need to re-copy some files from your local server to the one on-line. The files that need to get copied are in the folders:
      admin\
      includes\
      language\
      templates\

      There were no files changed, so don't overwrite anything when you copy these files (and folders). You shouldn't worry if you overwrite something - you've just installed this so there should be no problem with that.
    3. You should still be in the installation process of EM. Confirm that you copied the files and finish the installation.
      If you've done everything correctly then there should be no problems here.
OK. Now you are all set to install MODs in the most safest when I can imagine. Don't know how? Well you've just installed a MOD (EasyMOD is a MOD too you know) ;), so the idea is pretty much the same. The only difference is that it will be a little more complicated to find those files that were change during the process.


OK. So here it goes - MOD installation on two boards (local and on-line):
  1. Backup all files and the database from your local server (this shouldn't take too long as it is all done on your computer). Put the zipped files and the DB backup in some folder were it can rest until you have to free some space from your hard-drive (also backup to CDs from time to time).
    Note: All new posts are done on-line so backup your on-line database too!
    Note: All of the below assumes that you have an exact copy of your on-line board on the local server.
  2. Install a MOD on the local server.
    Note: preatty basic instructions on how to do that are here. Also note that you don't have to "Connect to the server (through the FTP)", as this is on your own computer.
  3. Test the MOD locally.
    Note: Don't be too fast about it. Take your time. You will loose much more if something gets screwed on-line.
  4. All tested and there were no problems (also when installing the MOD), so now you can start to install the MOD on-line.
    Note: Remember that you should close your board before you start installing anything. And do this in some late hours.
  5. When you will be asked to download and move the files manually, then you just need to re-copy some files from your local server to the one on-line.
    • The files that were modified are in:
      admin/the_name_of_the_mod/processed (this is local!)
      Please note that you will need to delete the .txt extension of all files before you copy them. This shouldn't be too hard. It just needs some work.
      When you will have those files without .txt extension just copy them (through FTP or whatever you have there) to your on-line server.
    • The new files got copied to the root (main) folder of your forum. You don't really need to know which files are those - just copy all to the on-line server.
      WARNING! Do not overwrite the config.php - as it was said before this is server and database specific file so this should remain different from your local version.
    Note: you can skip this thing about changing the file extensions if you will just copy and overwrite all files (except config.php!) from the local forum and on-line forum
  6. You should still be in the installation process of the MOD on the on-line forum. Confirm that you copied the files and finish the installation.
    If you've done everything correctly then there should be no problems here.
oldlock
Registered User
Posts: 33
Joined: Fri Jan 20, 2006 8:23 pm

Re: Installation of mods fails & 2nd page ?

Post by oldlock »

Thanks for the reply, that's a lot more complicated a solution than I was hoping for :(

Do you know what the problem is at the host ? or what I should ask the host to do at the server to allow it to work ?

Paul
oldlock
Registered User
Posts: 33
Joined: Fri Jan 20, 2006 8:23 pm

Re: Installation of mods fails & 2nd page ?

Post by oldlock »

In case it has any bearing, here's the debug info too .....

Your EasyMOD settings have been updated successfully. (EM password not updated)

Testing FTP access...
Trying to connect to localhost:21 ...
220---------- Welcome to Pure-FTPd [TLS] ----------
220-You are user number 1 of 50 allowed.
220-Local time is now 04:32. Server port: 21.
220-This is a private system - No anonymous login
220-IPv6 connections are also welcome on this server.
220 You will be disconnected after 15 minutes of inactivity.
Connected to remote host "localhost:21"
> USER chrisjbm
331 User chrisjbm OK. Password required
> PASS ********
230-User chrisjbm has group access to: chrisjbm
230 OK. Current restricted directory is /
Authentication succeeded
1) Logged in successfully
> PWD
257 "/" is your current location
Current Working Directory: /
> PASV
227 Entering Passive Mode (127,0,0,1,231,111)
> NLST
Trying to 127.0.0.1:59247 ...
150 Accepted data connection
Connected to remote host
Disconnected from remote host
.
..
.contactemail
.cpanel-datastore
.htpasswds
.lastlogin
.spamkey
etc
mail
public_folder
public_html
tmp
www226-Options: -a
226 13 matches total
Directory listing: (13 files being listed)
[.]
[..]
[.contactemail]
[.cpanel-datastore]
[.htpasswds]
[.lastlogin]
[.spamkey]
[etc]
[mail]
[public_folder]
[public_html]
[tmp]
[www]
> CWD public_html/phpBB2/admin/mods/easymod
250 OK. Current directory is /public_html/phpBB2/admin/mods/easymod
> PWD
257 "/public_html/phpBB2/admin/mods/easymod" is your current location
2) CD to EasyMOD path successfully
> TYPE I
200 TYPE is now 8-bit binary
> PASV
227 Entering Passive Mode (127,0,0,1,66,198)
> DELE ../easymod.gif
550 Could not delete ../easymod.gif: No such file or directory
Error : DELE command failed
> STOR ../easymod.gif
Trying to 127.0.0.1:17094 ...
150 Accepted data connection
Connected to remote host
Storing local file "../admin/mods/easymod/easymod.gif" to remote file "../easymod.gif"
Disconnected from remote host
226-File successfully transferred
226 0.057 seconds (measured here), 111.82 Kbytes per second
> SITE CHMOD 644 ../easymod.gif
200 Permissions changed on ../easymod.gif
> TYPE I
200 TYPE is now 8-bit binary
> PASV
227 Entering Passive Mode (127,0,0,1,123,105)
> DELE ../easymod.gif
250 Deleted ../easymod.gif
> STOR ../easymod.gif
Trying to 127.0.0.1:31593 ...
150 Accepted data connection
Connected to remote host
Storing local file "../admin/mods/easymod/easymod.gif" to remote file "../easymod.gif"
Disconnected from remote host
226-File successfully transferred
226 0.001 seconds (measured here), 7.96 Mbytes per second
> SITE CHMOD 644 ../easymod.gif
200 Permissions changed on ../easymod.gif
> DELE ../easymod.gif
250 Deleted ../easymod.gif
3) wrote to phpBB root successfully
> QUIT
221-Goodbye. You uploaded 13 and downloaded 0 kbytes.
221 Logout.
Disconnected from remote host
oldlock
Registered User
Posts: 33
Joined: Fri Jan 20, 2006 8:23 pm

Re: Installation of mods fails & 2nd page ?

Post by oldlock »

Problem solved, the host has adjusted the server security settings to allow easymod to work as necessary ..

Thanks for all your help.

Paul
User avatar
Nux
Registered User
Posts: 943
Joined: Tue Jun 14, 2005 5:09 pm
Location: 3cities, Poland
Contact:

Re: Installation of mods fails & 2nd page ?

Post by Nux »

I'm glad that at least some hosts trust their users :).
pclive72
Registered User
Posts: 3
Joined: Tue Jul 17, 2007 5:31 pm

Re: Installation of mods fails & 2nd page ?

Post by pclive72 »

Do you know what they had to do? I'm having the same problem at the same step (Next Step).
oldlock wrote:Problem solved, the host has adjusted the server security settings to allow easymod to work as necessary ..

Thanks for all your help.

Paul
Locked